Beskæring af frugttræer

I år har vi plukket kirsebær som aldrig før. Kilo efter kilo. Mørke, søde, lækre bær. Man kunne jo fristes til at lade træet stå uberørt, og håbe på at vejrguderne tillader at festen fortsætter næste år? Men det er blevet alt for stort nu, og trænger til beskæring. Nu hvor de sidste bær er plukket, kan arbejdet gå i gang.

Beskæring af et gammelt træ som vores, gøres udelukkende for at begrænse størrelsen på kronen, og for at sikre at der trænger nok lys igennem til at frugten kan modne.  Et ungt træ vil nyde godt af beskæring for at forme træet og for at danne det grundlæggende grenskelet. Så bliver det fremover kun nødvendigt med lettere beskæring. Ved at forme kronen bred fremfor høj, bliver det nemmere at komme til at plukke frugten. Husk at vandrette grene bærer mest frugt.

Kirsebær- og blommetræer trives bedst med mindst mulig beskæring. Al beskæring sårer træet, men er det nødvendigt, gøres det imens træet er i vækst, og der stadig er blade på træet. Helst ikke senere end midten at september.

Det kan virke uoverskueligt, når man kigger op i træet. Hvilke grene skal væk og hvilke skal blive? Og hvor skal snittet lægges på de større grene?

Der hvor grenen møder stammen, findes en forhøjet ring af bark, kaldet grenkraven. Den må ikke beskadiges under beskæring, da sårhelingen udspringer herfra. Snittet lægges lige uden for grenkraven, så heler såret som det skal. Skæres for langt fra grenkraven kan såret ikke hele korrekt, og der opstår risiko for sygdomsangreb.

Mange typer frugttræer har tendens til at sende lange lodrette skud i vejret, kaldet vandskud, fra tidligere snitflader. De fjernes løbende ved basis, gerne rives af, hvis det er muligt.

Inden du går igang med saks og sav kan følgende retningslinier forhåbentlig være til hjælp:

  • Sørg altid for at bruge rent, skarpt værktøj, så snitfladen bliver så jævn som muligt.
  • Foretag få men store snit, frem for mange små.
  • Fjern så vidt muligt altid grene ved basis eller beskær så du bygger videre på blivende grene.
  • Fjern krydsende grene og grene der gnider mod hinanden. Det giver træet sår.
  • Hvis to grene sidder parallelt tæt på hinanden, fjernes den ene.
  • Fjern grene der vokser nedad og indad. Det giver lys og luft til kommende frugter.

Andre frugttræer som æble- og pæretræer udvikler sig bedst, hvis de beskæres hvert år. For dem er tidspunktet ikke så afgørende. De er mere tolerante overfor indgreb og kan i princippet beskæres året rundt. Dog er det en god idé at undgå blomstringsperioden, da der vil gå mange blomster tabt, når grenene trækkes ud af træet.

Ugens opgave: Beskær blomme- og kirsebærtræer. God arbejdslyst!

Kirsebærtræ