Børn i haven

Røde kinder og mudder op til knæene. Haven er et oplagt sted, at få frisk luft og masser af dejlig motion. Både for børn og voksne. Årstiderne kan følges på nært hold. Børn er nysgerrige og fascineres over nye opdagelser. Ahorntræet bliver om efteråret fyldt med minihelikoptere, en smart metode til at sprede træets frø.

For at børnene har lyst til at lege i haven, skal den indrettes så den indbyder til leg og nye opdagelser. Endten hele haven, eller en del af den. Der kan sagtens være plads til fine rosenbede og mindre robuste planter et sted, og en afdeling til leg et andet.

Gynger og rutchebaner kender børnene fra legepladsen, så der er god grund til at tænke i andre retninger. Træstammer som balancebomme, stubbe til “ikke-røre-jord”, pileflet til hytter og huler. Tænk i gode gemmesteder, hvor børnene “kan blive væk” og være i deres eget univers. Det er fint at vælge materialer der ser naturlige ud i haven, så ikke legeredskaberne stråler om kap med havens flotte blomster.

Vand i haven skaber en god stemning og er en evig kilde til leg. Endten et egnet bassin, eller et lille konstrueret vandløb, hvis grunden har lidt niveauforskel. Regnvand kan opsamles, og med en pumpe blive til en fin lille å. Børnene kan bygge dæmninger og sejle med både. I sandkassen, der skal være så stor som mulig, skal der vand til for at bygge store flotte sandslotte og borge.

Et bålsted i haven er et hyggeligt samlingspunkt på alle tider af året. Snobrød, pølser, popcorn og pandekager er altid et hit. Har du større ambitioner, kan aftensmaden tilberedes over bål i weekenderne.

Lad børnene få deres egen lille køkkenhave, og lad dem så ærter, gulerødder og dyrke jordbær. Eller så kæmpesolsikker eller andre skønne sommerblomster. I England hvor skolehaver er meget udbredt, viser undersøgelser, at “havedyrkning fremmer børns udvikling, det forbedrer deres livsfærdigheder og samarbejdsevner og de bliver sundere og gladere”. For bare at nævne nogle af de mange positive effekter, havedyrkning har på børn.

Det styrker børns helhedsforståelse at få stimuleret alle sanser og lære hvordan grøntsager og frugt bliver til. Opleve glæden ved at kunne spise noget de selv har sået, vandet og plejet.

Bærbuske er nemme og kræver ikke så meget arbejde som en køkkenhave. Bærbuske kan plantes i mellem havens andre buske eller bruges til læhegn. Fuglene spiser det der er tilbage efter årets høst.

Ugens opgave i haven:

Det er blevet tid til at dele gamle stauder, der er blevet for store, f.eks. daglilje. Grav den ønskede plante op med en greb, for at skåne rødderne. En stor filtret rodklump kan endten deles ved hjælp af to havegreber, der stikkes ned i midten og trækkes fra hinanden, eller hakkes over med en spade. Der kan blive til mange nye planter. Hver del skal have blade og en god rodklump.  Mindre stauder som storkenæb kan deles i hånden. God arbejdslyst!