De farverige stauder

Stauder er fantastiske til at bringe flotte farver og former ind i haven. Farver skaber stemning, og kan kombineres i det uendelige. Endten i kølige afbalancerede nuancer, eller frække kombinationer der skaber opmærksomhed. Det er kun et spørgsmål om temperament. Kontraster i højder og bladformer skaber dynamik og liv i haven.

Der findes stauder i  alle tænkelige afskygninger. Høje og lave. Smalle og brede. Lette og kompakte.

De kan endten plantes som et traditionelt staudebed, eller bruges rundt omkring i kombination med havens andre planter, som for eksempel stedsegrønne buske og græsser. Det giver en flot kontrast i mellem græssernes smalle blade og svajende lethed og de mere kompakte og farverige stauder.

 

Begrebet stauder dækker over urteagtige planter, der blomstrer, visner ned om efteråret og kommer igen næste forår. Nogle haveejere undgår stauder i troen om, at det er meget tidskrævende. Det behøver det bestemt ikke at være. Det handler om at vælge planter der ikke kræver deling og opbinding, og som har en lang blomstring.

For at minimere vedligeholdelsen, er det en god idé at plante tæt. Så undgår du al for meget bar jord, og at give plads til at ukrudtet vokser op.

 

Inden du vælger planter, er det nødvendigt at kigge på vokseforholdene på stedet. Hvordan er jorden og hvor meget lys er der til rådighed i løbet af dagen. Er jorden meget tung og lerholdig, kan der jordforbedres.

Planternes behov skal matche forholdene, for at de fremover vil trives bedst muligt, og kræver mindst pleje. Nogle har det bedst i sol, andre i skygge.

 

Vælger du stauder med flotte frøstande, vil de være dekorative i bedet i løbet af vinteren, og kan være føde til fuglene.

 

Vi nærmer os med hastige skridt september måned, hvor du med fordel kan plante nye stauder. Jorden er stadig varm og fugtig, så planterne kan nå at danne nye rødder inden vinteren. Men hvilke kriterier skal dine nye stauder opfylde? Savner du en staude der er på sit højeste lige nu, eller mangler du blomstring i foråret?

 

Ugens opgave:

For at danne dig et overblik over hvilke stauder du allerede har eller måske ønsker dig, kan du liste planterne i et skema. Lav  eventuelt et for hvert bed, hvis vokseforholdene er forskellige. F.eks. et til skygge og et til sol. Opdel skemaet i højde, blomstringstid, farve og gode egenskaber. Egenskaber kan være lang blomstring, flotte frøstande, smukke blade osv.

Når skemaet er udfyldt, kan du se hvor du skal sætte ind, for at opnå det bed du ønsker dig. Skemaet kan senere udbygges med havens øvrige planter. God fornøjelse!

stauder