Den lunefulde skygge

Der er mange forskellige vokseforhold rundt omkring i haven. Nogle er lettere at beplante end andre. De solrige steder volder sjældent problemer, hvorimod de skyggefulde områder ofte driller, og er svære at få til at se spændende ud.

Det er ofte på nordsiden af huset eller under havens store træer, at udfordringen ligger. Specielt hvis vi forsøger at plante noget, der egentlig har brug for mere sollys. Så bliver resultatet trist at se på, og kræfterne er spildt. I værste fald opgiver vi helt og lægger fliser i stedet for, hvilket er synd og slet ikke nødvendigt.

Skygge er ikke bare skygge. Mængden af lys til stede varierer. Det vanskeligste voksested er i dyb skygge, som under et mørkt halvtag eller en helt tæt trækrone. På et område der ligger i skygge af en hæk eller et plankeværk, vil planterne få en del mere lys, da de får det diffuse lys som himlen reflekterer. Nogle steder er skyggen kun delvis, alt efter solens vanding på himlen, eller under en luftig trækrone.

Der findes et stort udvalg af planter, der har det allerbedst i skyggen. Du kan sagtens bevare de skyggefulde bede, og opnå en smuk varieret beplantning ved at vælge de rette planter.

Mange skyggeelskende planter har deres naturlige voksested i skove. Om foråret, inden de løvfældende træer springer ud, er der masser af lys under træerne til at løg og knolde kan blomstre. Du kan skabe en fin forårsskovstemning under træer med for eksempel skovanemoner eller almindelig klokkeskilla, der har en hel klase blå klokkeformede blomster på hver stængel.

Når trækronerne senere lukker lyset ude, er det ideelt for blandt andet hosta, kæmpestenbræk og bronzeblad. De har flotte store blade, der fylder godt og dækker jorden effektivt.

Blade og blomster i lyse farver, er gode til mørke områder. De lyser fantastisk op og giver området liv. Limegrøn er god til at skabe opmærksomhed, og er en fin kontrast til mørkegrønne eller blålige blade.

Har du behov for bunddække til et stort område under træer, er vinca med hvide blomster et godt valg. Den breder sig lystigt og bliver hurtigt tæt. Efeu, tobakspibe, træmorder, klatrehortensia og vildvin kan bruges til at dække lodrette flader i skygge.

Af de lavere blomstrende arter vil jeg fremhæve storkenæb (Geranium macrorrhizum), kærmindesøster (Brunnera macrophylla), løvefod (Alchemilla erythropoda) og skovmærke (Galium odoratum), samt den store gruppe af påskeklokker og juleroser (Helleborus).

Fine blomstrende buske kunne være hortensia, vinter snebolle, snebær eller liljekonvalbusk.

Ugens opgave: De hindbærplanter, som har båret frugt i løbet af sommeren, er ved at visne nu og skal skæres af helt nede ved jorden. I løbet af sommeren har planterne sat nye skud, der giver frugt til næste år.