Den Spiselige Skolegård

“Børns arbejde med skolehaver, forbedrer deres livsfærdigheder og gør dem sundere og gladere”
Fra undersøgelse lavet af The Royal Horticultural Society

En skolehave kan danne rammen om en masse sjove og lærerige aktiviteter.  Når børn lærer selv at dyrke frugt og grøntsager, øges deres bevidsthed omkring fødevarer, og de oplever glæden ved at kunne høste helt friske velsmagende bær og grøntsager, de selv har passet og plejet.

En nem og fleksibel løsning, lige uden for døren
Ved hjælp af praktiske højbede, kan der skabes en nem og fleksibel skolehave, hvor børnene færdes hver dag. De kan følge deres planter på tæt hold og snuppe en sund snack når de går forbi. Skolehaven kan supplere undervisningen i hjemkundskab, natur og teknik eller sløjd, eller den kan danne udgangspunkt for et kreativt projekt.

Etablering
Højbedene fås enten i 1 x 1 m eller 1 x 2 m. De er  ca. 37,5 cm i højden, hvilket gør det nemt for børnene at komme til at så, luge ukrudt og høste.  De er lavet af ubehandlet lærketræ uden sundhedsskadelige stoffer. Har I brug for hjælp til den optimale placering af højbedene kan vores havedesigner udarbejde en individuel plan for området. Vi varetager gerne opsætning af højbedene, hvis ikke I vælger at gøre det selv.  Etablering kan være et skoleprojekt.

Havekassen – udendørs aktiviteter året rundt
Som et nemt og kreativt supplement til skolehaven  har vi udviklet Havekassen. Den indeholder aktiviteter, der knytter sig til årstiden. Det kan være frø, løg og knolde,  eller materialer til kreative projekter. I kan abonnere på Havekassen hele året rundt eller købe den i en kortere periode, hvor I arbejder med et projekt. Så kan I invitere fuglene på café i de mørke vintermåneder, med hjemmelavede fuglekugler og jordnødder på snor, eller hvad med en frisk omgang bønneræs i løbet af sommeren?

Til Den Spiselige Skolegård er her lidt inspiration til indhold:

 • De 5 sansers krydderurtehave
  Lav et højbed, der kæler for sanserne og udfordrer børnene. Lad dem dufte, føle, se, smage og lytte.
 • Bærhjørnet
  Gå på bærjagt efter alt fra skovjordbær, ribs, stikkelsbær, solbær, blåbær og brombær.
  Bærhjørnet kan også suppleres med et egnet stykke jord.
 • Blomsterflor – ej blot til pynt
  Der er flere spiselige blomster end du tror! De byder på nye smagsoplevelser og sætter ekstra kulør
  på salatskålen. Frys blomster ind i isklumper til saftevand, eller brug dem til at dekorere kager med.
  Lav gelé af rosenblade eller velsmagende lavendelsalt.
 • Køkkenhaven til den lille gartner
  Et eller flere højbede med  jord og dræn, kan danne udgangspunkt for en fin køkkenhave. Der kan I så salat, gulerødder, spinat eller hvad I har lyst til og høste hjemmedyrkede velsmagende grøntsager.

Planteplan
Ønsker I et værktøj til skolehaven, der letter arbejdet for den skolehaveansvarlige  og giver overblik over mulighederne, så køb vores ”Planteplan” til Den Spiselige Skolegård. Den viser hvad du kan så og høste måned for måned.

Workshop – kom godt i gang
Vi tilbyder ”Kom godt i gang” 2 timers workshops, hvor vi kommer ud og sår og planter sammen med børnene og fortæller om arbejdet med skolehaven.

Mobilt drivhus
Ønsker I at arbejde med forspiring og at dyrke flotte tomat- og agurkeplanter, er et mobilt drivhus måske noget for jer?  Det kan flyttes rundt på skolen og placeres ved f.eks. faglokalet. 

Den spiselige skolegård er et samarbejde mellem Havekassen.dk og Grønne Rum. Vores fælles mission er at gøre det let for børn og voksne at få et sjovt og aktivt udeliv året rundt. Vi ønsker at skabe flere grønne rum, hvor både børn og voksne kan gro sammen!

Læs mere på www.havekassen.dk