Det våde guld

Selvom vi i øjeblikket oplever en forholdsvis tør sommerperiode, er det værd at tænke frem på de kommende måneder. Vejret ændrer sig, og regnvejr kommer med kortere intervaller. Opsamling af regnvand har mange fordele både miljømæssigt og økonomisk. Vi vasker tøj, biler og skyller ud i toilettet med det reneste drikkevand. Vand, der sagtens kan erstattes af regnvand.

Så hvorfor lade værdifuldt vand oppefra løbe direkte ned i kloaken?

Det kræver ikke mange ressourcer at opsamle regnvandet fra et mindre tag, for eksempel en carport eller et skur. En opsamlingstønde kan nemt tilkobles nedløbsrøret, og vandet kan tappes via en hane. Det giver nok vand til at supplere havevandingen. Har du større ambitioner, fås systemer med pumpe, timer og siveslange, så vandingen kan klares mere eller mindre automatisk. Regnvandstønder fås i mange forskellige størrelser og slags. De fleste er lavet af plast, men også whiskytønder af træ kan bruges og er mere dekorative, hvis tønden skal placeres synligt.

Har du besluttet dig for virkelig at gøre en forskel, er der flere penge at spare på vandregningen, hvis du ønsker at supplere familiens daglige vandforbrug med regnvand. En større tank kan tilsluttes nedløb, evt. graves ned i haven, og opsamle vand fra husets tag og bruges til toiletskyl og tøjvask. Det opsamlede vand vil udgøre ca. 40 procent af husets samlede vandforbrug for en gennemsnitsfamilie. Vandregningen bliver reduceret tilsvarende.

Andre miljømæssige fordele ved opsamling af regnvand er, at kloakerne aflastes. Risikoen for oversvømmelse mindskes, og brugen af grundvandet reduceres.

Det kræver en professionel VVS installatør, separate vandrør og kontakt til kommunen, hvis du vil have en sådan løsning.

Da regnvand kan indeholde bakterier fra taget, er der visse formål hvor brugen af regnvand bør undgås. Regnvand kan ikke bruges som drikkevand eller til at bade i. Heller ikke til soppebassin, da børnene risikerer at få vandet i munden. Dyrker du grøntsager i haven, der skal spises rå, som for eksempel salat, jordbær og andre bladgrøntsager, skal du ikke vande med regnvand. Kun dér hvor planterne suger vandet op fra jorden, som tomater og agurker er det anvendeligt. Vand opsamlet fra zink-, kobber- og gamle eternittage skal heller ikke bruges til vanding i køkkenhaven.

Regnvand indeholder meget lidt kalk, og er derfor også godt at bruge til potterplanterne indendørs. Du undgår kalkpletter på bladene og rande på potterne, og planter som orkideer trives bedst med kalkfattigt vand.

Ugens opgave: Find en regnvandbeholder eller løsning der passer til dit behov. Så er du klar til de store regnskyl!

 regnvand

Opsamling af regnvand fra et mindre tag, er en god start.

http://haveselskabet.dk/artikel/intelligent-brug-af-regnvand