Dit udendørs farvestrålende spisekammer

Vi sender onde øjne til mælkebøtterne og ønsker skvalderkålen hen hvor peberet gror. Meget af det vi ellers betragter som ukrudt og kommer på kompostbunken, kan give nye smagsoplevelser og sætte kulør på salatskålen og hverdagsmaden.

Friske blade fra mælkebøtter smager i retning af rucola, og kan blandes med andre typer salater. Til sidst kan der pyntes med mælkebøttens gule blomster, der også kan spises.  Tusindfryd eller bellis kan bruges på samme måde.

Der er i den seneste tid kommet meget mere fokus på at vælge råvarer med omhu og købe sæsonens frugt og grønt. Der er flere og flere der har fået øjnene op for at dyrke egne grøntsager, og være bevidste om hvad der puttes i munden. Ærterne smager bare bedre, når man har passet og plejet dem, inden de er klar til at spise. Et par friske stilke mynte i et glas, overhældt med kogende vand giver den lækreste myntete.

Tidligere var det øko-freaks og urtemødre der lavede brændenældesuppe og hjemmelavet urtete. Nu er tiden måske inde til, at flere af os i højere grad værdsætter at plukke skvalderkål i haven fremfor at købe en bakke rucula i supermarkedet? Samtidig får vi udvidet vores smagshorisont, og kan udnytte planter fra naturen.

Nogle af de blomster vi dyrker i haven er også spiselige og kan bruges til pynt på salat eller dessert. Det er blandt andet de blå hjulkrone,  hornviol, stedmoder, dahlia, anisisop og appelsintagetes. Ved selv at så de spiselige blomster, er du sikker på hvilken slags det er.

Vær på vagt Når du går på jagt efter spiselige planter og bruger i køkkenet er det vigtigt at plukke fra steder, hvor der ikke bliver kørt med benzindrevet plæneklipper og andre køretøjer.

Og det handler selvfølgelig om at kende planterne godt og vide hvordan de ser ud. Der findes efterhånden mange bøger om spiselige urter fra naturen og fra haven. Køb en bog og slå op i, hvis du er i tvivl, for en del af havens øvrige planter og blomster er mere eller mindre giftige, og de skulle nødigt afholde dig fra at nyde godt af naturens farvestrålende spisekammer.

Lav din egen rabarbersaft Skær bladene af 500 g rabarber, og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med 2 kardemommekapsler, saften af 1 citron, 1 l vand, 250 g rørsukker og ½ vanillestang. Kog op og lad det småsimre i 5 minutter. Sluk for blusset og lad saften afkøle og trække et par timer inden du sier den gennem et klæde.

Kom saften på skoldede flasker. Den kan holde sig 2-3 uger i køleskabet. God fornøjelse!

spiseligt ukrudt