Ej blot til pynt

Når det handler om haveinspiration og nye idéer, er det værd at vende blikket mod England i slutningen af maj måned.

Hvert år bliver parken omkring det gamle hospital i Chelsea forvandlet til et farvestrålende skue af alt hvad hjertet begærer til haven. Kvalitet er et must, hvad endten det handler om havehandsker, traktorer, drivhuse, skulpturer eller design. Havedesignere fra hele verden konkurrerer om at få lov til at vise netop deres bud på, hvor havetrenden fører hen i år.

Englænderne mestrer som få, at skabe haver hvor farver og form går op i en højere enhed. Blomstrende overdådighed eller minimalistisk stilrent design.

Den engelske havetradition rækker flere hundrede år tilbage. Den spænder vidt fra de enorme slotsparker med søer og imponerende træer, landskabshaver og sirligt klippede buksbomhække der danner rum til velkomponerede plantearrangementer. Men også små hyggelige cottage gardens, hvor duftende rosen- og stauderbede slynger sig imellem hinanden, og skaber en eventyrlig stemning.

Grow your own-bølgen startede i England. Urban gardening, skoleprojekter med økohaver, en spirende interesse der er sund, lærerig og livsbekræftende, er også ved at finde vej til Danmark og bestemt værd at lade sig inspirere af.

En af de gennemgående trends i år var at mixe frugttræer og -buske, grøntsager og krydderurter med stauder og blomstrende buske og træer. Mange grøntsager er utrolig dekorative og har flotte blade, som for eksempel artiskokken. Rødbedens stængler har en smuk rød farve og kan kombineres med mørkerød stjerneskærm og give et flot udtryk. Lad ærterne kravle op af tynde grene, det ser mest naturligt ud.

Det er en rigtig god måde at udnytte pladsen på, hvis du gerne vil have både blomster, selv dyrke grøntsager, og har lyst til at tænke lidt utraditionelt. Så længe planterne har brug for samme vokseforhold, er det kun fantasien der sætter grænser for, hvad du kan kombinere.

Det er det engelske haveselskab, Royal Horticultural Society der arrangerer Chelsea Flowershow, og i øvrigt andre mindre shows rundt omkring i England i løbet af året.

Ugens opgave: Har du rhododendron i haven, er det en god idé at fjerne de visne blomster. Så bruger planten ikke kræfter på at sætte frø, og du får en flottere blomstring næste år. Den visne blomst brækkes forsigtigt af. Pas på de nye skud, der sidder lige under den visne blomst.

Det er tid til at udplante majs eller tomater. Køb et par stykker, hvis du ikke har forspiret dem selv. Begge kræver en lun vokseplads. Busktomater er lettest at dyrke, da de ikke skal beskæres. God fornøjelse!

Chelsea Flower Show_2013