Farver i haven

Smag spiller en stor rolle, når emnet handler om farver. Måske synes du bedst om et kontrastfyldt udtryk eller bedre om kombinationer der er tone i tone? Altså farver der er i samme nuance. Jo mindre haven er, jo vigtigere er det at placere farverne med omhu, for at det ikke kommer til at se kaotisk ud. Ved at følge nogle få retningslinier, kan du opnå en harmonisk helhed, selv i en lille have.

Skab stemning med farver
Farver opdeles i to skalaer. Den kølige skala går fra blå, violet og pink, og den varme skala går fra rød, orange til gul. De kølige farver opfattes afslappende og beroligende. De skaber afstand og vil give opfattelsen af at bedet ligger længere væk. Lyseblå og hvide nuancer skaber et stilrent og nordisk udtryk.

De varme farver signalerer energi og vitalitet. De fanger øjet, og opfattes tættere på. Et bed i varme farver vil også syne bredere. Blomster i gule, røde og violette nuancer vil skabe en eksotisk stemning.

Hvid er også en farve
Selvom hvid ikke er repræsenteret i farvecirklen, skal den ikke overses i havesammenhæng. Hvid signalerer renhed, og lysner farverne og gør dem til pasteller. Hvid er god at bruge som pause mellem farverne, og fremhæver mørke farver. Det kan skabe en fantastisk effekt, hvis du planter hvide blomster i havens skyggefulde områder.

Begrænsning er en kunst
For at opnå en harmonisk helhed, er det en god idé at vælge  farver der ligger indenfor samme skala  og arbejde ud fra den. Du kan dele haven op i forskellige farvetemaer, eller du kan inddele dine bede i farvesektioner.  Så bliver det lettere at bevare overblikket. Vælg f.eks. lilla og lav en plantesammensætning, hvor du vælger blomster fra mørk lilla til helt lys violet og hvid.

For at skabe spænding i haverummet er det en god idé at arbejde med kontrastfarver enkelte steder. De er placeret overfor hinanden i farvecirklen, det er f.eks. lilla og gul. Brug kontrastfarver til at fange øjet og til at lede din havegæst rundt i haven.

Ugens opgave
Ukrudt er havens sorte får. Alle steder med bar jord, skyder det op af jorden, når vi vender ryggen til. Spreder sine frø eller udløbere og så kan vi starte forfra igen. Er du træt af kampen, vil jeg anbefale at plante bunddække. Det findes til alle vokseforhold, mere eller mindre aggresivt, med eller uden blomster. Storkenæb er god f.eks. mellem roser, da den ikke breder sig voldsomt. Vinca derimod kan på kort tid danne et uigennemtrængeligt tæppe, uden mulighed for frøspiring. Find en slags, der passer til dit behov. God jagt!

Storkenæb Rose Clair