Former i haven

Form spiller en vigtig rolle, når haven skal indrettes. Vi kan arbejde efter rette linier, formklippe buske og træer, holde kanterne knivskarpe og dermed opnå en formel stil. Eller vi kan anlægge haven med organiske former, snoede stier og lade planterne vokse tæt som i de engelske cottage-haver.

Havens elementer består af endten hårde eller bløde former. De hårde former består af rette linier og kan endten være fliser, plankeværk, mure, eller andre konstruktioner. De bløde former kan være planter, stier der bugter sig eller bede der er runde eller ovale.

Alle plantegrupper lige fra træer og buske til stauder og græsser har forskellige vækstformer. Nogle er høje og slanke, andre runde og brede, og andre igen har en overhængende vækst. Bladformer findes også i utallige variationer fra slanke, runde, elliptiske, hjerteformede, fligede, snitdelte osv. Nogle planter danner tuer, andre tæpper og nogle klatrer flere meter op af træer eller hegn.

Arbejd med kontraster Når vi vælger planter til haven, har vi tendens til kun at kigge på plantens eller blomstens farve. Men formen er i virkeligheden lige så vigtig, når en plante skal vælges endten fra eller til. Når du sammensætter en beplantning, er det vigtigt at arbejde med kontraster mellem de forskellige former, for at opnå en god komposition.  En høj smal form ved siden af en rund. Lette planter ved siden af mere kompakte. Græsser er f.eks. rigtig gode til at skabe liv i haven. De svajer i vinden og får fine aks i sensommeren.

Også bladenes form kan bruges til at skabe fine kontraster. Store blade skaber ro i bedet. De storbladede hosta og kæmpestenbræk er gode. Også lodden løvefod har nogle rigtig fine blade. Har du et større staudebed, er det en god idé at gentage nogle af de høje stauder med karakteristisk form. Det leder øjet videre og skaber sammenhæng. Gentagelse af f.eks. en rund form i bedet skaber også sammenhæng. Plant flotte kugleformede prydløg i et bed med runde klippede buksbom og opnå en flot effekt.

Når dit staudebed er kommet godt i gang med blomstringen, prøv  så at tage et billede af det og lave det til sort/hvid. Så ses det tydeligt om planternes form skiller sig tilstrækkeligt ud fra hinanden.

Ugens opgave Slikærter er dejligt søde og er gode som snack i madpakken eller i salaten. Jorden er varm nok nu til at så ærter. Den skal blot være 5-6 grader. Vælg et solrigt sted med god og løs jord. Lav en 5-7 cm dyb rille og læg ærterne med ca. 15 cm afstand. Sår du flere rækker skal der være ca. 30 cm mellem rækkerne. Dæk ærterne med jord og vand godt. Dæk evt. stykket til med fiberdug, så duerne ikke kan spise dem inden de spirer.

Hosta og pileurt