Friske krydderurter

Friske krydderurter i maden, giver en mere intens og aromatisk smag, end tørrede urter. Fælles for disse krydderurter er, at de kommer igen år efter år. Du skal altså ikke huske at så, på et bestemt tidspunkt i foråret, for at få glæde af dem.

rosemary

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rosmarin (Rosmarinus officinalis) Brug frisk rosmarin, når du vil tilføre din ret, smagen af middelhav, med dens meget karakteristiske smag, der minder lidt om fyrrenåle og lavendel. Rosmarin smager fantastisk på kartoffelpizza og i retter med vildt og lam.

Rosmarin er en stedsegrøn halvbusk, der har mørkegrønne nålelignende blade og blomstrer med fine lyseblå blomster i det tidlige forår. Den vokser vildt på de tørre skråninger ved middelhavet. Den er ikke fuldt hårdfør i Danmark, men kan sagtens trives, hvis den får en solrig vokseplads med læ, og noget vinterdækning i form af grangrene, hvis det bliver hård frost. Rosmarin er også velegnet til dyrkning i krukker.
salvia officinalis2

Salvie (Salvia officinalis) har en kraftig, krydret og ret gennemtrængende smag. Bruges den med måde i madlavningen, tilfører den retten kant og karrakter. Salvie indgår ofte i det franske og italienske køkken. Prøv f.eks. at stege frisk salvie sprød i olie, og fordel det over din pastaret eller svitsede grøntsager. Salvie er en halvbusk, der bliver 50-70 cm høj. De sølvgrå, vintergrønne blade er dækket af små fine hår, der giver planten det sølvgrå og elegante look. I juni-juli blomstrer den med flotte blå-violette blomster, der tiltrækker mange bier og bestøvende insekter.

purløg_web

Purløg (Allium schoenoprasum) har en mildere smag end almindelig løg, og er skønt som grønt drys oven på omelet, æggemad eller i salater. Purløg er en 30-40 cm høj, løgdannende flerårig urt, med 3-4 mm hule cylindriske blade. Blomstringen sker i juni-juli måned, med lysviolette kugleformede blomster, forenden af bladene.