Fugleliv i haven

solsort

Her i de kolde vintermåneder, kan du invitere fuglene ind i haven. Det skaber ekstra liv, når nu der ellers ikke sker så meget udenfor. Hvis du sætter et foderbræt op i nærheden af et af husets vinduer, vil du kunne sidde inde i varmen og holde øje med hvilke fugle der kommer forbi og tager lidt mad.

Allerhelst skal foderpladsen være tæt på et buskads eller lignende beplantning, hvor fuglene kan gemme sig, hvis der bliver fare på færde. Ved at placere maden i forskellige højder, bliver der mulighed for større variation i fuglelivet.

Nogle fugle vil helst spise på jorden. Det er solsorte, bogfinker og guldspurve. Gråspurve spiser helst fra foderbrættet, og musvitter og mejser foretrækker kugler der hænger i luften. Mejsekugler kan placeres i et særligt designet metalstativ, så de større fugle ikke stikker af med hele kuglen.

Solsikke- og hampefrø tiltrækker solsorte, dompapper, musvitter, bogfinker og gråspurve. Køber du en vildfugleblanding er det godt hvis den indeholder hirsefrø. De er fulde af kulhydrater og nemme at spise for de fleste fugle, da frøene er små.

Lægger du resterne af årets æblehøst ud på jorden, er der mulighed for at få besøg af solsorte, sjagger, bogfinker, rødhalse og drosler.

Er det hård frost, har fuglene brug for vand, meget gerne i form af et fuglebad. Det har de glæde af hele året rundt. Lidt mad hver morgen er bedre end en stor portion en gang om ugen. Så kan fuglene nå at spise op, og risikoen for ubudne nattegæster som for eksempel rotter bliver mindre.

Er du særlig glad for fuglelivet, kan haven indrettes på deres præmisser. Fugle gør stor nytte i haven, da de æder skadelige insekter og smådyr. En musvitfamilie kan spise op imod 5.000 insekter og andre smådyr i yngletiden.

En varieret have med beplantning i flere højder er det foretrukne. Plant en kombination af forskellige slags træer, både løvfældende og stedsegrønne, samt buske, der giver gode skjulesteder, redepladser og bær til føde. Sørg også gerne for en åben græsplæne og bede med forskellige blomstrende planter og andre urter, der kan tiltrække insekter, som fuglene kan spise. Sæt fuglekasser op rundt omkring i haven, og undgå sprøjtemidler og anden kemi. Det slår insekterne ihjel, som jo er fuglenes føde.

Lad græsset gro i et hjørne af haven, og lad tidsler, brændenælder og bynke stå. Fugle foretrækker ufriserede omgivelser, der minder om skovbryn. En bunke kvas eller grene er et godt gemmested for gærdesmutten, og gamle træstammer med furet bark indeholder mange lækre smådyr. Vent med at klippe stauderne ned til frøene er spist. Vær derfor ikke for ivrig med oprydningen, det vil fuglene sætte stor pris på.