Gå et blomstrende forår i møde

Løg er skønne forårsbebudere og sætter kulør på haven inden stauder og størstedelen af de blomstrende buske  og træer for alvor springer ud. De fås  i alle regnbuens farver og størrelser, fra de små sirlige porcelænshyaciter til de høje majestætiske prydløg. Løg skal lægges nu. Jo flere, jo bedre!

Løg er meget nemme at have med at gøre. De skal lægges her i efteråret i september-oktober måned.  Efter afblomstring skal de have lov til at visne helt ned, da løget får kraft fra bladene til næste års blomstring.

Skab flotte kombinationer rundt omkring i haven, og leg med farver og forskellige højder. Placer også grupper af løg tæt ved havegangen og i nærheden af vinduerne. Så vil du få glæde af dem når du går forbi hver dag, eller når vejret mest er til indehygge.

Der findes et overdådigt udvalg, udover de velkendte vintergækker, krokus, påskeliljer og tulipaner.

Disse er nogle af mine favoritter:

Dorotealilje minder om vintergækker. De er runde klokkeformede og har en fin lille grøn aftegning på spidsen af hvert blad. De blomstrer lidt senere end vintergækkerne, ca. i marts-april.

Rusisk skilla skaber opmærksomhed med sin kraftige blå farve. Den er god til at skabe skovstemning, for eksempel sammen med den hvide almindelige anemone, der blomstrer samtidig.

Perlehyacint ses ofte i blå, men fås også i en hvid udgave. De er også fine i små urtepotter eller glas, til at tage indendørs og bringe foråret ind i stuen.

Vibeæg et et helt kunstværk i sig selv. De har det fineste ternede mønster i mørkelilla og hvid, på tynde stængler med slanke elegante blade. Trives også i surbundsbedet, eller er fine i mellemhøjt græs.

Porcelænshyacinten blomstrer i april-maj måned, med svagt lyseblå blomster med en mørkere stribe i midten af hvert kronblad. Porcelænshyacinten trives bedst på en solrig plads med læ, gerne i en sandblandet almindelig havejord med godt dræn. Da planterne er forholdsvis små, er det godt at placere dem et uforstyrret sted, så de ikke bliver trådt ned.

Prydløg bliver op til 90 cm høje alt efter sorten og fås både i hvid og lilla til rødlilla. Med deres flotte runde blomsterstand tilfører de et flot grafisk element til haven.

Du kan også eksperimentere, med at lægge løg i dine krukker, og lave nogle flotte kombinationer, hvis du blander forskellige slags. Sørg for godt dræn med små sten eller potteskår i bunden, og bland jorden med grus for at løgene ikke rådner. Løgene kan lægges i flere lag.

Ugens opgave: Find nye og spændende løg og køb i rå mængder. Mange steder har gode tilbud lige nu. Læg løgene hurtigst muligt efter indkøb, og glæd dig til foråret kommer!