Gør vi det godt nok?

Sorterer vores affald. Efter min mening er svaret et klart nej! Når et emne som det er oppe lige nu, synes jeg, at det er på sin plads at relatere det til haven. Et emne der bestemt har brug for endnu mere opmærksomhed, og som også berører alle os haveejere. Vi kan nemlig være med til at løse en lille del af problemet.

Vi producerer mere affald end nogensinde før. Meget af affaldet brænder dårligt, fordi det indeholder vådt køkkenaffald som kartoffelskræller og andet grønt. Affald der ikke burde blive kørt væk i skraldebilen, men i stedet for ende på kompostbunken i hjørnet af haven. En ting er, at Helsingør Kommune opfordrer borgerne til at kompostere det egnede køkkenaffald på egen grund. Og hvad hvis de ikke gør det? Så putter de det selvfølgelig i skraldespanden sammen med alt det andet affald.

Det ville klæde Helsingør Kommune godt, i arbejdet med at være en Klimakommune, at vi fik ansvar for at sortere vores affald i flere forskellige beholdere: bioaffald, plastik, papir, glas, metal og restaffald, ligesom de gør i Rødovre Kommune. Så blev det let for alle, og det ville gavne miljøet gevaldigt.

Har du lysten og viljen til at prøve kræfter med kompost i din egen have, er der mange fordele at hente. Kompost indeholder gode næringsstoffer, det forbedrer jordens struktur, og det mindsker behovet for at købe dyr gødning. Alt det visne og afklippede affald indgår i havens kredsløb, og du sparer meget kørsel til omlastestationen.

For at komposteringen skal lykkes, skal kompostbunken bestå at både tørt og fugtigt materiale. Den skal vendes et par gange, og holdes fugtig i tørre perioder. Alt efter størrelsen på materialet, tager det mellem et og to år før komposten er omsat til lækker muld. En kompostkværn kan findele materialet, det speeder processen op. Halvomsat kompost kan også bruges til jorddække. Det kræver måske et par forsøg at nå helt i mål, men det er alle anstrengelserne værd!

Ugens opgave:
Et tankevækkende program på DR2 i tirsdags, gik ud på at 5 unge mennesker i et kollektiv, skulle leve “Uden skrald”. De skulle producere så lidt skrald som muligt og helst slet ikke noget. En af udfordringerne gik ud på, at de i to dage skulle bære rundt på det skrald de producerede. Det satte tankerne i gang, og de kreative løsninger kom på banen for at minimere byrden. Går den økologiske tankegang ikke også lidt i vasken, når økologiske tomater er emballeret i en plastik- eller flamingobakke med celofan omkring?

Se programmet på www.dr.dk/tv
Læs mere om kompost på nettet eller gå på biblioteket.
Nyd den sidste sommerdag i haven, for i morgen er det ifølge kalenderen, efterår!

kompost