Grønne vægge

I forlængelse af sidste uges emne der handlede om grønne tage, handler det i dag om at beplante vertikale flader. Ikke bare at lade slyngplanter vokse op af vægge og mure, men at montere moduler på væggen med mindre planter i.

Mange undersøgelser viser, at vi opnår et øget velvære ved at omgive os med grønne planter. Vi bliver mindre stressede, vi bliver i bedre humør, mere energiske og kreative.

Grønne vægge kan bruges til udsmykning både udendørs og indendørs. Som dekoration indendørs, kan en grøn væg være en fin kontrast til rummets andre almindelige vægge, og være et overraskende element i boligindretningen. Det er en anderledes måde at tilføre boligen grønne planter, og giver et meget frodigt og eksotisk udtryk. En anden fordel er at det ikke kræver gulvplads, og man undgår potter og krukker rundt omkring, så gulvet holdes frit. Er det plantedækkede areal forholdsvis stort, vil væggen virke lydabsorberende og forbedre indeklimaet, da planterne renser luften.

Herhjemme er det stadig ret nyt med grønne vægge, og størstedelen af dem der er sat op indendørs findes i kontobygninger, forretninger og hoteller. Sådanne anlæg kræver professionel installation, og indeholder vandingssystemer og afløb til overskudsvand.

Udendørs er grønne vægge et spændende element i arkitekturen, og i modsætning til tagene, meget mere synlige i bybilledet. Hele facader beplantes med planter i forskellige nuancer og skaber et utrolig flot visuelt udtryk. Mange byer rundt om i verden har bygninger med grønne facader, der liver op i bybilledet og signalerer bæredygtighed og grønt miljø. Jeg vil se frem til den dag, hvor vi i Helsingør, kan nyde synet af en grøn væg i bybilledet.

Men grønne vægge er ikke kun fordelagtige i det offentlige rum. Idéen kan sagtens bruges til at skabe sjove og dekorative løsninger i det private. En bar mur, der er placeret så den får sol noget af dagen, kan bruges til at hænge plantemoduler op på. Eller har du en altan, kan du bruge en væg og lave en vertikal køkkenhave. Du kan dyrke mange slag mindre planter på den måde, og derved få et større areal at plante på. I dit udekøkken kan du dyrke forskellige slags salat og krykkerurter på væggen og have det lige inden for rækkevidde, når du står og laver mad.

Ugens opgave

Lav en lækker smoothie med solbær. De er modne nu, og rige på C-vitamin. Blend 4 isterninger med en håndfuld solbær, (klip evt. de tørre ender af) 2 spsk flydende honning, saften af en halv appelsin, 1,5 dl letmælk og 0,5 dl yoghurt naturel. Juster smagen til med honning, hvis du har en sød tand. Server straks!

grøn væg