Havens ubudne gæster

Pæoner, iris, valmuer og storkenæb stråler om kap i staudebedet lige nu. Men hvis haven er plaget af flerårigt ukrudt som skvalderkål, padderokker, snerler og kvikgræs, kan det meget hurtigt overskygge glæden ved alle de flotte blomster.

Jo før du starter kampen, jo nemmere bliver det resten af sommeren at holde haven fri for de ubudne gæster.

Meget af det flerårige ukrudt er næsten umuligt at komme til livs. Det har rødder der rækker langt ned i jorden, sender vandrette udløbere og breder sig voldsomt, hvis ikke det bliver holdt nede.

Padderokken, som jeg desværre har mange af i min egen have, har sprøde stængler der let knækker, når man prøver at grave dem op. Roden forbliver i jorden, og skyder nye friske skud igen kort tid efter. Den eneste måde at få bugt med den slags ukrudt er ved at stresse det. Blive ved og ved med at fjerne toppen, indtil planten til sidst giver op.

Skvalderkål har også et filtret rodsystem der sender udløbere, men som ikke knækker helt så let. Det bedste tidspunkt at luge er umiddelbart efter et regnvejr, hvor jorden kan løsnes med en greb, og rødderne derved kommer lettere med op. Har skvalderkålen bredt sig til græsplænen,  kan en ugentlig slåning i en længere periode få bugt med den.

Hvis du har et område i haven du ønsker ukrudtsfri er en anden mulighed at dække området med tyk sort plastik i et år. Så kan hverken lys eller vand trænge igennem, og derved udsultes planterne og dør. Plastikken kan dækkes med træflis for at pynte lidt på synet.

Jeg vil kraftigt fraråde at bruge sprøjtemidler i kampen mod ukrudtet. De  indeholder pesticider, der siver ned i jorden og forurener grundvandet. Selvom du tænker, at den smule du bruger ikke skader det helt store, bruges der i de danske haver hvert år ikke mindre end 116 tons sprøjtegift. Så tænk over, om ikke du helt kan undgå at bruge gift i din have.

Ved at plante bunddække eller for eksempel dække jorden under hækken med fiberdug og træflis, kan du begrænse  omfanget af ukrudt meget. I bedene kan planter som bølgekronet storkenæb, daglilje, pæoner og hosta bruges til at udkonkurrere blandt andet skvalderkål.

Hvis du står overfor at skulle købe nyt hus, kan det være en rigtig god idé lige at kaste et blik rundt i haven. Er den fuldstændig tilgroet og inficeret med ukrudt, kan drømmen om en smuk prydhave koste utrolig mange timers slidsomt arbejde.

Ugens opgave

Akeleje spreder mange frø, så hvis du ønsker at begrænse frøspredningen skal du klippe blomsterne af når de er afblomstrede. Hvis du vil høste frøene, skal du vente til de bliver sorte, og begynder at rasle ud af frøkapslen. Gem dem i en papirkuvert og så dem til efteråret et andet sted i haven, eller giv dem til en akelejeglad ven. Du kan dog ikke være sikker på farven, da akelejer krydser sig frit indbyrdes. God weekend.

padderokker