Hvor grønne fingre har du?

Det er livsbekræftende at følge frø der spirer, udvikler sig til nye planter, og senere sætter frø igen. Det giver stor tilfredsstillelse at kunne plante haven til med hjemmesåede planter og der er rigtig mange penge at spare, hvis du ikke kan få skønne blomster nok.

Frø samles lettest i tørt og vindstille vejr. Det rette tidspunkt er, når frøene har siddet og modnet, lige inden planten selv når at smide dem.

Frø der er samlet i haven, har god spireevne, da planten er vant til jorden og vokseforholdene. Der er tit rigeligt med frø, så du kan bare så løs. Bliver du grebet af det, kan du bytte frø med andre og prøve nye slags og sorter. Høster du frø fra køkkenhaven: Purløg, dild, ærter, bønner mm, har du en god start til næste års afgrøder. Du må også gerne samle frø i naturen, så længe det er til eget forbrug.

Hvis du vil være helt sikker på, at din nye generation af planter har de samme egenskaber som moderplanten, skal du undgå de sorter der på frøposen kaldes F1. Disse sorter er forædlede, og dermed ikke frøægte. Det kan for eksempel være blomstens farve der afviger. Er du ikke så kritisk, så så bare løs, og se hvad der vokser frem.

Vejen til nye små planter, behøver ikke nødvendigvis at betyde spirekasser og små potter overalt i husets vindueskarme i det tidlige forår.

På et solrigt sted i haven, kan du etablere et lille afgrænset såbed, en “børnehave”. Du kan vælge at så frøene lige efter indsamling, eller tørre og gemme dem i små papirkuverter med navn på, klar til såning om foråret. Opbevar dem tørt, mørkt og køligt. Vær opmærksom på at nogle frø, specielt staudefrø, har brug for en kuldeperiode, for at kunne spire. Venter du med at så til foråret, kan du efterligne naturen og tage køleskabet til hjælp.

Så hver type frø for sig og skriv eventuelt et skilt, så du kan huske hvad du har sået hvor. Sår du i rækker er det lettere at skelne de nye spirer fra ukrudtet, der tit kommer frem før blomsterne. Hold jorden fri for ukrudt, så de nye planter får plads nok. Tynd ud, hvis de står meget tæt. Når planterne har nået en god størrelse, plantes de rundt omkring i haven. Stauder dyrket fra frø, blomstrer ofte først en fuld blomstring det andet år.

Som tommelfingerregel skal et frø sås 1-2 gange dybere end dets diameter. Er frøene meget små kan de blandes med fint sand, så er det lettere at strø ud.

Ugens opgave

Riv de første visne blade væk fra græsplænen. Klippehøjden på græsslåmaskinen sættes til 4 cm de sidste gange græsset slås i år. Så beskyttes plænen bedre mod frostskader vinteren igennem.

Gå på frøjagt i haven og i naturen, og saml alle de frø du har plads til at så. God fornøjelse!