Japansk haveinspiration

I maj måned havde jeg den store fornøjelse at være en tur i Japan for at opleve nogle af verdens ældste og flotteste japanske haver. Specielt er jeg fascineret af japanernes æstetiske sans, der er fundamentet i alt hvad de skaber og omgiver sig med. Deres opfattelse af skønheden i det enkle og deres værdsættelse af naturen er både inspirerende og  lærerig.

450 km sydvest for Tokyo ligger den gamle kejserby Kyoto, hvor størstedelen af  haverne befinder sig.

I år 552, da buddhismen blev indført i Japan, var kineserne stor inspirationskilde for japanerne inden for blandt andet kunst, religion, filosofi og håndværk. I årene efter blev der opført mange buddhistiske templer og anlagt flotte haver i forbindelse med templerne.

I haverne skabtes miniaturelandskaber og gjorde det derved muligt for den enkelte at blive forenet med naturen og bringe årstiderne tættere på. I private hjem blev haven brugt som et ekstra rum, og grundidéen var at designe haven, så den krævede mindst mulig daglig vedligeholdelse.

De japanske haver er stilmæssigt forskellige, og hver stil har sit formål. De kan inddeles i tre hovedgrupper, hvoraf disse er de primære: Den tørre stenhave, som er afgrænset af mure, består af store flader med små lyse granitskærver, der bliver revet i bølgende mønstre og symboliserer vand. Andre elementer er store sten der bliver omhyggeligt placeret efter filosofiske principper. Tit indgår også grønne “øer”. Den type have bliver brugt til meditation af zenbuddhistiske munke.

I vandringshaven bliver gæsten ledt rundt af en sti  og kan nyde  de omhyggeligt komponerede landskabelige scenerier. Ofte indgår der en større sø i den type have, som blev anlagt i forbindelse med kejserboliger eller større templer.

Til den traditionelle teceremoni, knytter sig også en havestil. Her bliver man budt velkommen af en fin overdækket port, og går ad snoede stier hen til tehuset, hvor ceremonien foregår. I haven er der opstillet et  stenkar fyldt med vand til rituel renselse og dekorative stenlygter der kan lyse op i tusmørket.

Hvis du ønsker dig en have i japansk stil, kan mange af elementerne sagtens tilpasses danske forhold.  Planter som japansk løn, koreakornel, småbladede rhododendron, iris og hosta egner sig rigtig godt til at opnå et japansk udtryk.

Ugens opgave

Tilbage i de danske haver. Det er en god idé at fjerne nye skud på blomme-, æble- og pæretræer. Det koncentrerer væksten i de frugtbærende3. Fjern nye skud på frugttræerne – det koncentrerer væksten i de blivende og frugtbærende skud og dermed i de endelige frugter. Tynd ud i frugterne, hvis der er mange frugter på blomme-, æble- og pæretræerne. Der skal være ca. en håndbredde mellem frugterne, det giver frugterne plads og ekstra næring til at vokse sig større.3. Fjern nye skud på frugttræerne – det koncentrerer væksten i de blivende og frugtbærende skud og dermed i de endelige frugter. Tynd ud i frugterne, hvis der er mange frugter på blomme-, æble- og pæretræerne. Der skal være ca. en håndbredde mellem frugterne, det giver frugterne plads og ekstra næring til at vokse sig større.3. Fjern nye skud på frugttræerne – det koncentrerer væksten i de blivende og frugtbærende skud og dermed i de endelige frugter. Tynd ud i frugterne, hvis der er mange frugter på blomme-, æble- og pæretræerne. Der skal være ca. en håndbredde mellem frugterne, det giver frugterne plads og ekstra næring til at vokse sig større. skud og giver derved større frugter. Tynd ud så der er en håndsbredde mellem hver frugt. Det giver plads og ekstra næring til at frugterne kan vokse sig større.

Den gyldne pavillion