Moshaven ved Saihoji templet

I forlængelse af sidste uges klumme, handler det i dag om mit besøg i Saihoji templet i Kyoto. Templet har tilnavnet Kokedera, der betyder mostemplet, og er kendt for sin have, der indeholder mere end 120 forskellige arter mos. Haven blev i 1339 anlagt af en zenbuddhistisk præst ved navn Muso Soseki. I 1994 kom templet på listen Unesco World Heritage Sites, som bevaringsværdigt historisk sted.

Få uger inden jeg skulle afsted, blev jeg opmærksom på, at adgang til templet kun kunne ske ved en skriftlig anmodning pr. brev med ønsket dato, antal personer samt frankeret svarbrev med. Det var noget omstændigt, når stort set alt i dag kan klares på nettet, men det var besværet værd. En uge før afrejse fik jeg til stor glæde min adgangsbillet med posten.

Første del af besøget bestod af en rituel ceremoni, hvor alle gæsterne skulle kalligrafere japanske skrifttegn med pen og blæk (dog ovenpå en kopi), sidende på gulvet ved små skriveskamler. Opgaven gik ud på at skrive sine gode ønsker for fremtiden, og i mens vi skrev på livet løs, læste en munk op af et helligt skrift. Efter at opgaven var fuldendt, kunne havevandringen begynde.

Snoede stier førte igennem den eventyrlige have, hvor et fint tæppe af mos dækkede jorden overalt. I det kuperede landskab lå væltede træer, der havde fået lov at ligge, og som var blevet grønne af mos med tiden. Stien førte rundt om en stor sø, med små øer som var forbundet med  gangbroer.

Det var som om at tiden havde stået stille i hundredevis af år, og det var ikke svært at forestille sig zenmunke i meditation.

Udover de mange forskellige mosarter bestod beplantningen blandt andet af kamelia, japansk ahorn i forskellige variationer, fyrretræer og små bregner.

I modsætning til mange andre japanske haver, fremstod denne have meget naturlig og uden de karakteristiske formklippede træer. Det var tydeligt, at det var det naturskabte der skulle fremhæves og værdsættes.

Ugens opgave

Hyldeblomstdrik (et must lige nu)

Pluk 25 nyudsprungne skærme et afsides sted væk fra bilos, og uden dyr i. Klip de tykke stængler fra. Kog 1 liter vand og opløs 500 gr økologisk rørsukker. Tilsæt 2 spsk citronsyre opløst i kogende vand. Skær den gule skal af 3 økologiske citroner, og tilsæt det sammen med skærmene og saften fra citronerne. Rør godt rundt. Lad det trække 4 dage på køl, med en daglig omrøring. Sigt saften gennem et klæde. Frys den ned eller hæld den på atamonskyllede flasker. Fortyndes med vand efter behag, eller brug den i drinks. God fornøjelse!

Moshaven ved Saihoji templet