Naturen trækker i efterårstøjet

Sommeren går på hæld og efteråret står for døren. Et festfyrværkeri at varme brændte farver vil meget snart dominere farvepaletten udendørs. Fra gul over orange til helt mørk vinrød.

Det er langt fra alle træer og buske, der tager pusten fra os i efteråret. Nogle bliver brune og triste og gør ikke meget stads af sig. Derfor kræver det et bevidst valg at få glæde af alle de skønne farver også i haven.

Med de flotte høstfarver, følger tit dekorative bær, som fuglene nyder godt af, og få som vi kan spise eller lave saft af.

Med bølgen af ny nordisk mad, er et bær som havtorn kommet frem i lyset. Det indeholder 15 gange mere C-vitamin end citron, og har mange gode plantefedtstoffer, der gør bærret ekstra sundt. Syrlighed og smag af passionsfrugt gør, at bærret egner sig godt i modspil til kød og søde frugter. Planten vokser vildt ved kysterne, men kan også trives i haven, hvis du ellers tør at lukke de langtornede buske indenfor havenlågen?

Æblesorten Clara Friis har ud over nogle velsmagende pærer også et utrolig flot efterårsløv. To gode grunde til at plante et sådan træ.

Almindelig røn får gule blade og flotte røde spiselige bær om efteråret. Dog er de ret sure og beske, og skal tilberedes med en del sukker for at blive velsmagende for andre end fuglene. Bærrene kan tilberedes sammen med madæbler til for eksempel gelé, for at mindske den bitre smag. Træet bliver op til 15 meter højt, og skal derfor placeres med omhu i de fleste haver.

Paradisæble er også et træ der er værd at fremhæve. Det passer godt til de fleste haver, da det bliver omkring 3-4 meter højt. Det fås med store eller små frugter endten gule, røde eller mørkerøde i farven. Hjertetræ, ildløn og perlerøn er andre forslag til flotte træer.

Når det gælder høstfarver kommer man ikke uden om de mange flotte japanske ahorn eller japansk løn, som de også kaldes. Der findes utrolig mange flotte sorter i varierende farver, størrelser og med forkellige bladformer. De vil lyse op i enhver have. De små sorter er også velegnet til at plante i krukker. Sørg for godt dræn, hvor den plantes. Ahorn tåler ikke at have rødderne i konstant våd jord.

Af flotte buske kan nævnes japansk snebolle, snebær, koreakornel og vinge-benved, der har stor prydværdi på grund af sine pink og orange frugter.

I surbundsbedet kan der plantes bjergte, tyttebær, blåbær og amerikansk blåbær.

Ugens opgave: Planlæg en tur inden for de nærmeste par uger, og gå på opdagelse efter flotte efterårsfarver til haven. Besøg parker, planteskolen eller Aboretet i Hørsholm. Det er et besøg værd. Der er gratis adgang. Husk blok og blyant og notér navnene på de træer og buske du falder for. God jagt!