Rosen – havens dronning

Rose New Dawn

Vi har alle vore favoritter, men jeg må indrømme, at jeg har tabt mit hjerte til roserne. Deres vidunderlige duft og smukke blomster, overskygger fuldstændig risikoen for at blive revet til blods, når man kommer for tæt på. Beskæring og gødning er to vigtige processer, for at opnå flotte og sunde roser.

Tidspunktet for beskæring er der mange meninger om. Det lunefulde forårsvejr med risiko for nattefrost spiller en stor rolle. Rosen begynder at skyde, når du klipper i den, og beskærer du for tidligt, risikerer de nye skud af blive svedet af frosten. Men når rosens blade så småt begynder at røre på sig i april, er tiden inde til at gå i gang.

Formålet med beskæringen er at forme rosen, så den bliver velforgrenet, harmonisk og åben i væksten. Med en ren skarp beskæresaks, klippes der et skrånende snit, 6 mm over en udadvendt knop. Det giver en åben vækst, og mulighed for at regnen kan løbe af snitfladen. Alle døde og syge grene fjernes. Marven skal være lys og sund efter snittet. Brun marv er tegn på svamp, og en sådan gren skal skæres ned til den er sund, evt. fjernes helt.

Tre typer beskæring
Hvor kraftigt rosen skal beskæres afhænger af typen. Man skelner mellem hård, moderat og let beskæring. Buket- og storblomstrede roser har godt af en hård beskæring. Ned til 10-20 cm over jorden. Derved starter rosen i princippet forfra med ny sund vækst.

Engelske roser er buskroser, der bliver 1-1,5 meter høje og ca. 1 meter brede. De beskæres moderat, da for kraftig reduktion af planten, vil gå ud over blomstringen. Kraftige grene giver de flotteste roser. På gamle planter, kan de ældste grene fjernes ved basis, det forynger busken. Sunde grene reduceres ned til halv længde. De yderste grene klippes af så der er 3-5 knopper tilbage på grenen. De midterste grene skal være længst på det færdige resultat.

Slyng- eller klatreroser kan nøjes med let beskæring. På grene, der er blevet for lange, skæres 1⁄3 af. Planten kan udtyndes, hvis den er blevet for tæt og vildtvoksende. Ligesom på æbletræer, giver vandrette grene flest blomster. Derfor er det en god idé at trække nogle grene lidt ud til siderne og binde dem fast til det den vokser op af.  Brug noget blød snor eller bast, så barken ikke får gnaveskader.

Gødning skal der til
Roser er sultne planter og kræver gødning oftere end havens andre planter. Planten får bedst gavn af gødningen, når den gives af flere omgange i løbet af sommeren. Den første gang kan gives umiddelbart før væksten går i gang. Rosengødning baseret på organisk gødning skåner miljøet fremfor brugen af kunstgødning. Se på pakningen, hvilken dosis der anbefales. Gødningen drysses rundt om planten, på et areal så stort som den udvoksede rose ca. fylder. Vand grundigt bagefter, hvis vejrudsigten ikke varsler regn. Gentag processen i maj, juni og sidste omgang i juli måned. Roser har også gavn af kompost forår og efterår. God fornøjelse!

Rose, beskæring