Så blev det endelig forår

Så blev det marts måned, og vi er i gang med et nyt haveår. Hvert år udgiver The Garden Media Group en rapport med deres bud på, hvad det kommende år vil byde på af nye tendenser på havefronten. Jeg har valgt et par stykker ud, som kan inspirere og være mål for den kommende sæson i haven.

  • I 2015 vil flere af os dyrke grøntsager til eget forbrug, da en bæredygtig livsstil er ønskværdigt for mange. Vi har fokus på en sund livsstil og økologisk tankegang.
  • Tendenser der går mod at arbejde med det naturlige landskab, har også indflydelse på vores måde at indrette haven. Vi fravælger det meget friserede og ordnede, og finder skønhed i det naturlige udtryk. Vi får lyst til at bruge flere naturligt forekommende planter i haven, og vi vælger flere nektarrige blomster til de bestøvende insekter. En miniblomstereng kræver ikke ret meget plads, og vil tiltrække sommerfugle, bier og fugle.
  • Vores omtanke for miljøet gør, at vi sparer på havevandingen, hvor det er muligt. De tørketålende staudegræsser er et godt valg hvad det angår. De er smukke hele året og danner fjerlette skyer imellem naturlige stauder. Den hollandske havedesigner Piet Oudolf har opnået stor international anerkendelse for sine flotte beplantninger i den stil.
  • Fleksible letvægtspotter med hjul og håndtag, udgør den transportable have, der opfylder et behov hos den voksende gruppe af ”NO Owners” dem der værdsætter frihed frem for lysten til at eje fast ejendom. Derved kan haven lettere flyttes efter behov.

Download hele rapporten om have trends 2015 fra The Garden Media Group.
marts måned i haven

 

 

 

 

Marts måned i haven

Fuglene kvidrer om kap og forårsløgene skyder op af jorden. Når vejrguderne forkæler os med lunt forårsvejr, er det næsten ikke til at blive inden døre. Så er det på med handskerne og ud i det gode vejr. Selvom denne måned kan byde på nogle dejlige solskinsdage, er der stadig risiko for nattefrost ind i mellem.

Frem med saksen Det er endnu for tidligt at beskære roser og klippe lavendler ned, men staudebedene kan godt gøres forårsklar, hvis frostgraderne ikke sniger sig alt for langt ned. De visne staudetoppe skal klippes ned, så der bliver plads til nye friske blade.  Afklippet kan med fordel klippes i små stykker og lægges på jorden, for at isolere og beskytte mod den frost der eventuelt måtte komme. De afblomstrede hortensiablomster skal klippes af, ned til en frisk knop eller et sæt små blade. Har du efterårsblomstrende klematis i haven, skal de også beskæres nu. Eventuelle frostskader på ikke helt hårdføre planter, klippes også væk.

Andre opgaver Krukkerne kan plantes til med hornvioler og stedmoderblomster. De tåler lette frostgrader fint. Græsplænen kan børstes igennem med en kost, for at fordele efterladenskaber fra regnorme. Bagefter kan græsset rives med en græsrive, der rejser græsstrå og eventuelt ukrudt op, inden plænen snart skal klippes, når væksten går i gang igen. Og så er der ukrudtet. Jo før det fjernes jo bedre.  

Forspiring Hører du til dem der slet ikke kan vente med at få jord under neglene, kan du tyvstarte plantesæsonen med at forspire frø af grøntsager og sommerblomster indendørs. Det giver mulighed for at høste tidligere, og nyde sommerblomsterne lidt før. Kartofler og dahliaknolde kan også lægges til spiring nu. Kig her og læs om forspiring.

Drivning af grene En anden mulighed for at tage forskud på blomstring, er ved at drive grene frem af forårsblomstrende træer og buske. Prydkirsebær, pil, fjeldribs, paradisæble og magnolie giver smukke blomster i vasen efter noget tid inde i varmen. God fornøjelse i haven!