Skab form i haven om vinteren

Risikoen for nattefrost nærmer sig, og snart vil de løvfældende træer og buske smide alle bladene. De stedsegrønne derimod, beholder bladene på om vinteren og giver derved form og fylde i haven i vintermånederne. Det er værd at sætte pris på, hvor haven ellers kan opleves lidt bar.

Mange forbinder stedsegrønne planter med kirkegårde, men der findes mange andre alternativer. Flotte  stedsegrønne buske kunne være Kristtorn, Kalmia, Pieris (Pieris japonica) og en busk ved navn Djævletræ (Osmanthus heterophyllus). Denne art er vinterhårdfør på vore breddegrader. Trods navnet er det en busk, der kan blive op til 3 m høj. Med de mørke læderagtige blade minder den om Kristtorn, dog ikke så stikkende. I september-oktober måned blomstrer den med hvide duftende blomster, efterfulgt at små blåsorte bær. En anden fin busk er Glansmispel (Photina fraseri) ‘Red Robin’. De nye blade farves lysende røde, mens de ældre er mørkegrønne. Den bliver op til 1,5 m høj. I maj får den hvide blomster og senere små klaser med røde bær. En anden busk med hvide blomster er Vinter Snebolle. Den blomstrer fra september til marts med skærmformede stande.

Der er også den store gruppe med nåletræer. De forskellige plantefamilier som Enebær, Cypres, Ceder og Fyr findes i dværgformer, der passer fint til mindre haver. Endten med grønne eller blålige nåle. De kan kombineres med andre surbundsplanter som Rhododendron, Skimmia, Lyng, Rosmarinlyng eller Bjergte. En kun 15 cm høj busk, med spredt blomstring i løbet af sommeren, og med små mørkerøde glinsende bær. Blade og bær dufter af tyggegummi og kan bruges til te, der af indianerne blev brugt mod forkølelse, gigtsmerter og feber.

Buksbom og taks egner sig godt til stedsegrønne hække. De kan også formklippes til kugler eller fantasifulde figurer, hvis du synes det er værd at prøve af. Det kræver en del tålmodighed og arbejde med saksen, før resultatet bliver flot.

Har du en bar mur eller et plankeværk du ønsker skal være vintergrønt, kan du plante Vedbend op af det. Den vil hurtigt dække. Den vintergrønne klematis, Clematis armandii, har brug for en lun mur eller en overdækket terrasse uden vind for at kunne trives.

Ugens opgave: Gå på havevandring og udpeg steder hvor der mangler grønt i løbet af vinteren. Find de buske du synes bedst om, og som passer til forholdene på det valgte sted. Husk også at klippe blomster fra Hortensia, og hænge til tørre et lunt sted. De kan bruges i kranse, dekorationer eller i en fin vase (uden vand :-) God fornøjelse!

Buksbom

De ensfarvede kompakte buksbomkugler skaber en god kontrast til de lette farverige stauder. Udstillingshave fra Chelsea Flowershow i år.