Tid til tulipantanker

Spring green

Efteråret er skudt i gang, og havens praktiske sysler aftager langsomt som dagene går. Men det er heldigvis slet ikke slut med at tænke havetanker. Det er nemlig nu at forårets tulipanfest skal planlægges. Butikker og kataloger bugner med nye sorter og tulipaner i alle regnbuens farver. Det kan virke en anelse overvældende og uoverskueligt, men her vil jeg komme med et par guidelines, så du får succes med dine tulipanvalg.
Inden jeg tager hul på farvepaletten, vil jeg først give en kort beskrivelse af de forskellige typer tulipaner. De findes fra de helt lave botaniske, også kaldet vildarter, til de høje forædlede, der når op til ca. 70 cm. Blomstringen strækker sig fra marts til maj måned. Nogle sorter er tidlige andre sene.
Selve blomsten kan være enkel eller dobbelt, og kronbladene runde, spidse eller frynsede. En sidste gruppe kaldes papegøjetulipaner, der fås i meget stærke farver, hvor kronbladene ser nærmest krøllede ud. Farven kan være delt, flammet, lysere kant eller bund.
Nogle sorter er stabile og blomstrer år efter år, hvor du med andre sorter, ikke er lige så sikker på at få glæde af dem i flere sæsoner. Placering, jord og næring spiller også en rolle. Sørger du for at vælge et solrigt sted med veldrænet nærringsrig jord, har du gjort hvad du kunne.
Et plus ved manglende tilbagevendende blomstring er jo, at du får mulighed for at eksperimentere fra år til år, og finde nye flotte kombinationer. Nogle haveejere vælger at grave de afblomstrede løg op, tørre dem, og lægge igen til efteråret. Det kræver plads, overblik og tungen lige i munden at holde styr på alle de forskellige sorter.
Når det kommer til farverne, er jeg personligt mest til tone i tone kombinationer. Alt for stor kontrast i farvevalget giver et rodet udtryk, specielt hvis du vælger mange sorter til at stå sammen.
Du kan opnå en flot effekt ved at vælge to sorter der er tone i tone og færre løg i en kontrastfarve, og fordele dem blandt de andre.
En helt lys sammensætning med hvid, flødefarvet og lysegrøn er et sikkert og elegant valg. Den indeholder min favorittulipan ‘Spring Green’, samt ‘Purissima’ og ‘Ivory Floradale’. En kombination med den mørke ‘Black Hero’, den pink ‘Night club’ og den rødlilla ‘Attila graffiti’ er også et flot valg efter min mening. Og spar ikke på løgene. Jo flere, jo bedre!
Når du vælger løg, så tænk i farver men også i tulipanens form. Dobbelte sammen med enkelte, og spidse blade i kombination med runde, giver en god kontrast. Lægges løgene i et bed med forårsblomstrende stauder eller andre løgplanter, skal tulipanernes farve vælges i forhold til dem.
Tulipanløg lægges i efteråret, med den spidse ende opad, helt hen til slutningen af november måned. Afstanden skal være mindst 20 cm og dybden 10-15 cm alt efter løgets størrelse. God fornøjelse!

Spring green Tres chic

Min favorittulipan Spring Green og den hvide liljetulipan Trés Chic