Til nydelse og dekoration

Naturen byder på de smukkkeste farver og former her i efteråret. De mest markante af slagsen, gør virkelig opmærksom på sig selv. Nogle af dem skal du gå på opdagelse for at finde, og andre kan skabe stor kulinarisk nydelse. Her kan du møde nogle af dem:

hjortetaktræ

Hjortetaktræ
Bladene ligner indianerfjer, på det lysende orange Hjortetaktræ (Rhus typhina). Det er en stor, løvfældende busk eller et lille træ, du nok skal opdage når du kommer forbi.
havtorn
Havtorn
Har du brug for et ordentligt skud C-vitamin i de mørke vintermåneder er havtorn (Hippophae rhamnoides) værd at prøve. En smuk busk, med grågrønne blade, der er blevet populær, sammen med bølgen af det nye nordiske køkken.
Busken bliver normalt 3-4 m høj, men tåler fint beskæring. Den kan plantes som læbælte eller afskærmning. De flotte orange bær indeholder ud over C-vitamin, også A-, B 12-, E- og K-vitaminer, en masse antioxidanter samt omega-3 og 7 fedtsyrer. Smagen er ret særpræget og syrlig, men efter en tur i fryseren forbedres smagen en del. Bærret kan bruges i snaps, til marmelade, for eksempel sammen med æbler, eller til saft.
jødekirsebær
Jødekirsebær
Er du på havebesøg i en gammel have, kan du være heldig at få øje på disse orange dekorative lygter. De sidder på planten jødekirsebær (Physalis alkekengi). Ikke så underligt at svenskerne kalder denne gamle staude for ‘japanske lygter’. Det danske navn har den fået, da de orange bægerblade efter afblomstring, minder om de jødiske kvinders hovedtøj, der blev brugt i middelalderen. Det er en flerårig plante der bliver 40-50 cm høj. Den breder sig ret villigt, og skal helst have et afgrænset område, for ikke at blive en ukrudtsplage. Stænglerne kan bruges til dekoration og egner sig også til at blive tørret.
kastanier
Kastanier
Så blev det endelig kastanietid. Børnene har længtes efter de flotte, glatte, brune kastanier, der får et helt nyt liv som giraf, kålorm eller hund, i selskab med afskårne tændstikker. Den flotte blanke overflade holder desværre ikke mange dage indendørs. Kastanierne kan også lægges i en kurv til dekoration, og byde dine gæster velkommen ved hoveddøren.
Rønnebær
Rønnebær
“De er sure” sagde ræven. Det er naturligvis de gode gamle rønnebær jeg synes fortjener en plads her også. De dekorative rødorange bær kan bruges til gele eller snaps. Bærrene indeholder dog det skadelige bitter-stof, parasorbinsyre. Så varmebehandling eller nedfrysning skal ske inden tilberedning, da det fjerner risikoen for forgiftning af stoffet. Bærrene er også flotte i bundne kranse, med andre fine efterårsting.
ægte kastanier
Ægte kastanie
Disse små stikkende pindsvin, kommer fra det ægte kastanietræ, Castanea sativa, der i Europa blandt andet vokser vildt tæt på Firenze. Skålene hvor frugterne ligger i, er utrolig stikkende, men flotte til dekoration. Frugterne er spiselige, men får sjældent en ordentlig størrelse her på vore breddegrader. Køb et par håndfulde hos din lokale grønthandler, hvis du får lyst til at smage. Ægte kastanier stilles i groft salt, med et kryds skåret i toppen. De bages i ovnen, og serveres med salt og smør pisket med eddike. En yderst delikat efterårsnydelse. Velbekomme!