Vinterforberedelse

Opgaverne i haven aftager som efteråret skrider frem. Der er dog stadig ting at gøre. Ikke mindst forberede haven på frosten og vinterens komme.

Efter at de sidste barrodede planter er kommet i jorden skal regnvandsbeholderen tømmes, haveredskaberne skal gøres rene, så de ikke ruster i løbet af vinteren og æbler og pærer skal plukkes.

For at undgå at regnvandsbeholderen sprænges af frosten, skal den tømmes inden det bliver hård frost. Da efteråret normalt er rimelig vådt, er det kun få planter der kræver vanding. Men surbundsbede og stedsegrønne  planter har brug for meget vand om efteråret, og kan sagtens aftage vandet fra beholderen. Specielt rhododendron har godt af ekstra vand i efteråret, da de ellers kan have svært ved at klare vinteren.

Haveredskaberne skal ses efter, inden de stilles væk for vinteren. På graveredskaberne fjernes rester af snavs og jord.  De vaskes i sæbevand og tørres godt af. Er skæret blevet sløvt, kan det slibes fra begge sider med en fil, inden det gnides med olie. Hækkesaks og beskærersaks rengøres og smøres også.

Efterår er også æbletid. Mange af de sene æblesorter egner sig fint til at blive gemt. Så kan du nyde æblerne hele vinteren. Æbler og pærer er modne, hvis de slipper træet når du tager om frugten og drejer den en anelse. Er træet højt, kan en frugtplukker være en god hjælp. Det er en lang stang med en pose for enden, der får frugten ned i god behold. Frugt der skal gemmes vinteren over, skal plukkes med forsigtighed. Et stødt æble er modtagelig for råd og mug, og vil smitte de æbler der ligger ved siden af.

Æblerne opbevares i kasser med god ventilation, et køligt frostfrit sted. Kig til æblerne jævnligt og fjern dårlige frugter.

Nedfaldsæbler og stødte æbler kan ikke gemmes. De skal bruges med det samme. De kan laves til verdens bedste æbletærte. Opskriften kommer her:

(til 8 personer)

Lav dejen af 300 g mel, 200 g smør skåret i små stykker, 100 g sukker og 1 æg. Del dejen i 2 dele, der trykkes flade med hånden og stille på køl 1 time med husholdningsfilm imellem.

Skræl og skær ca. 800 g æbler ud i tynde skiver. Vendes med saften fra en halv citron.

Bland 125 g sukker, 2 1/2 spsk mel, 1 tsk stødt kanel, 1/4 tsk stødt muskat, og vend æblerne i. Smør en tærteform med smør. Rul den ene dej ud til bund og læg den i tærtefadet. Fordel æblerne på bunden, og læg smørklatter af 40 g smør i mellem æblerne. Rul den anden dej til låg og læg låget på. Tryk dejen sammen i kanten. Pensl tærten med vand. Bages ved 200 grader i ca. 45 min. Serveres lun med god vaniljeis eller creme fraiche. Velbekomme!

æble ingrid marie